orient tours

Studeren in het buitenland en de zorgverzekering 2021

Geplaatst op

Studeren in het buitenland is zeer populair. Je leert nieuwe culturen en nieuwe mensen kennen. Ook is een internationale studie extra goed voor jouw (internationale) kennis, ervaring en vaardigheden zoals talen en discipline. Maar wat betekend dit voor jouw zorgverzekering 2021? Als jij dat jaar besluit om in het buitenland te gaan studeren.

De wet langdurige zorg

In Nederlands geld er een wet. Deze wet geeft ieder mens het recht om langdurige en noodzakelijke zorg te krijgen indien nodig. Deze zorg wordt vaak gedeeltelijk of geheel vergoed. Ook in het buitenland geld de wet langdurige zorg. Dit geld alleen als je maximaal een jaar op vakantie gaat bijvoorbeeld. Ga je echter langer naar het buitenland? Of ga je studeren of werken in het buitenland? Dan kunnen er andere regels gelden voor de wet langdurige zorg (WLZ). Het is zeer goed om je hier ruim voor vertrek goed in te verdiepen. De sociale verzekeringsbank bepaald uiteindelijk of de WLZ nog van toepassing is. Zo niet, dan vervalt de zorgverzekering in Nederland doordat de WLZ niet meer geld. Dan kun je beter jouw Nederlandse verzekering opzeggen en ter plaatse een zorgverzekering afsluiten.

Studeren in verdragslanden

Dit zijn onder andere EU landen, landen uit de EER (Europees Economische Ruimte) en landen buiten Europa waar Nederland een verdrag mee heeft afgesloten op het gebied van werken, studeren en emigreren naar het buitenland. Uiteindelijk bepaald de SBV of de WLZ voorwaarden nog op jou van toepassing zijn. Als je in het buitenland zowel binnen de EU, EER als daarbuiten langer dan een jaar gaat studeren is de kans ook zeker aanwezig dat je geen gebruik meer kunt maken van de Nederlandse zorgverzekering mits de SVB anders bepaald en een WLZ verklaring afgeeft.

Indien je korter dan een jaar gaat studeren in het buitenland blijf je juist verplicht in Nederland verzekerd. Dit kan gaan om een deel van je studie die je in het buitenland aflegt. Wel is het goed om jezelf in te lezen wat omtrent de regels en polisvoorwaarden zijn bij vertrek naar het buitenland. Ook is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering te nemen en daarbij nog een speciale reisverzekering als aanvulling voor bepaalde onvoorziene zaken. Kijk daarom voor de beste zorgverzekeringen op deze website.

Werken en studeren in het buitenland

Indien je in 2021 ook nog gaat werken in het buitenland ben je meestal niet meer in Nederland verzekerd. Je gaat bijvoorbeeld voor meer dan drie maanden betaalde arbeid verrichten. In dat geval ben je verplicht ter plaatse jezelf te laten verzekeren in het land waar je werkt. Ook moet je dan de verzekering in Nederland beëindigen omdat bij betaalde arbeid in het buitenland van meer dan drie maanden geen WLZ meer geldt volgens de Nederlandse wet. De SVB kan eventuele uitzonderingen bekijken aan de hand van bepaalde criteria. Bij een stage is dit verschillend. Dit hangt onder andere af of de stage betaald is of onbetaald. Ook het land waarin je gaat stage lopen is bepalend of de WLZ nog geldig is. Ook de SVB kan dit persoonlijk bekijken.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op Orient-tours.nl vertellen we je graag meer over wat je kan verwachten tijdens je reizen als het gaat om voorbereiding, verzekeringen en eventuele calamiteiten. Zodat je kan anticiperen.

Contactgegevens

Via info @ orient-tours.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden