orient tours

Ontdek Sushi: De Sushi Gids

Geplaatst op

Van sushi wordt door mensen over de hele wereld genoten en voor velen is het hun favoriete gerecht. Als je nog nooit eerder sushi hebt gegeten, of als je gewoon meer wilt weten over je favoriete eten, lees dan verder voor onze gids voor sushi.

Geschiedenis

Hoewel de meeste mensen sushi associëren met Japan, ligt de oorsprong in Zuidoost-Azië, waar gefermenteerde rijst werd gebruikt als een manier om vis te bewaren. Gefermenteerde rijst zou worden gebruikt om te voorkomen dat de vis bederft, en zou worden weggegooid zodra de vis was gegeten. Volgens de geschiedenisboeken verspreidde deze vroege vorm van sushi zich door Zuid-China voordat ze rond de 8e eeuw in Japan werd geïntroduceerd. Het was hier in Japan dat het idee om zowel de vis als de rijst te consumeren voor het eerst werd bedacht. Door de eeuwen heen is de sushi zodanig geëvolueerd dat de sushi die we vandaag de dag eten weinig gelijkenis vertoont met de vroege vormen van hetzelfde gerecht, maar het oorspronkelijke concept van het combineren van rijst en rauwe vis blijft hetzelfde, en we vinden het heerlijk.

Makizushi

Makizushi (opgerolde sushi) is de algemene naam die wordt gegeven aan elk type sushi dat wordt gerold met behulp van een bamboe rolmat, een makisu genaamd. Nori – afgeplat en gedroogd zeewier – wordt op de mat gelegd en vervolgens in lagen gelegd met sushi-rijst en welke vulling er ook wordt gebruikt voor die specifieke makizushi. Er zijn veel vullingen beschikbaar voor makizushi, waaronder gegrilde paling, tonijn, avocado, komkommer en zalm. De mat wordt gebruikt om de lagen in een cilindrische vorm te rollen, die vervolgens in hapklare stukken wordt gesneden. In sommige gevallen wordt omelet of sojapapier gebruikt ter vervanging van nori.

Temaki

In tegenstelling tot makizushi, wordt temaki (handrol) met de hand gerold en heeft de vorm van een kegel. Het bevat nog steeds een vulling omgeven door sushi rijst, maar het belangrijkste verschil ligt in de nori casing. Terwijl makizushi nori zacht wordt van het vocht in de rijst, wordt verondersteld dat temaki snel na de bereiding wordt gegeten, zodat de nori knapperig blijft. Om deze knapperigheid in stand te houden, scheiden temaki restaurants vaak de nori van de rijst en de vulling, zodat de gasten hun temaki kunnen samenstellen zodra ze klaar zijn om te eten.

Nigirizushi

Nigirizushi (handgeperste sushi) bestaat uit een zorgvuldig gevormde rechthoek van sushi rijst, die soms wordt gecombineerd met wasabi en een vis topping bekend als neta. Zoals bij elk type sushi is het belangrijk dat de rijst op de juiste wijze wordt bereid. Korrelige Japanse rijst wordt gemengd met rijstazijn, suiker, zout en soms ook sake, en vervolgens op kamertemperatuur afgekoeld. Typische neta’s zijn octopus, zee-egel en tamago (zoet ei), en soms worden toppings aan de rijst gebonden met een dunne strook nori.

Uramaki

Bij vertaling naar het Engels betekent uramaki ‘inside-out roll’ en het uiterlijk is precies zoals de naam al doet vermoeden. Terwijl makizushi wordt gekenmerkt door zijn nori coating, heeft uramaki rijst aan de buitenkant en nori aan de binnenkant. Om een extra element van smaak en textuur toe te voegen, wordt de rijst soms bedekt met geroosterde sesamzaadjes of viseieren. Uramaki is een westerse uitvinding en wordt daarom zelden gevonden in restaurants in Japan.

Specerijen

Sushi wordt altijd geserveerd met shōyu (sojasaus), wasabi (een groene pasta die gebruikt wordt om warmte toe te voegen) en gari (gepekelde gember). Wasabi zit soms in de sushi zelf, maar daarna worden zowel shōyu als gari toegevoegd. Sommige mensen kunnen shōyu, gari en wasabi toevoegen, maar je kunt het liever mild houden en de wasabi weglaten. Het is aan jou!

Gerelateerde berichten

Over ons

Op Orient-tours.nl vertellen we je graag meer over wat je kan verwachten tijdens je reizen als het gaat om voorbereiding, verzekeringen en eventuele calamiteiten. Zodat je kan anticiperen.

Contactgegevens

Via info @ orient-tours.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden